ON7AMI

Amateur Radio, Meteology and Astronomy website. JO10UX

APRS I-Gate on 2m

Vanwege de verhuis van de repeaters op de Gentse Rabottoren was Gent en omstreken een Zwart-Gat in het hele digitale communicatie landschap.

Vrij vlug kwam de zin in mij op om mij terug te storten op het zeer interessante APRS en Packet gebeuren, mede door een boek over digitale communicatie op Radioamateur gebeuren en de interesse in "Internet over radio" in al zijn facetten.Het is niet alleen een puur communicatiemiddel maar het is ook een goede meet-staat van uw gehele uitrusting, de overbrugbare afstanden zijn een goede indicator voor de werking van de antenne en de ontvanger. Geen S-rapport nodig, het komt erover of niet S-puntjes zeuren lukt dus niet HI x 3.

Tevens geeft de achterliggende techniek een goede kijk op de werking van netwerken en de verschillende technieken die hierbij gebruikt worden.

Bovendien kan je uw station gebruiken voor het delen van meteo waarnemingen, het voeden van de hele opstelling met alternatieve energie en het verzenden van de telemetrie van je experimenten.

Momenteel is het station opgezet als I-Gate, dit wil zeggen dat de ontvangen APRS pakketjes doorgestuurd worden op het internet zodat bijvoorbeeld http://aprs.fi de gegevens kan tonen op het scherm van iedere geïnteresseerde, in een later stadium (als de vergunning voor een onbemand station rond is) zal de opstelling fungeren als volwaardige digipeater en dus pakketten die via het internet ontvangen worden doorsturen op de radio als de bestemmeling in het bereik is.

Genoeg gebabbeld, een beetje uitleg over de opstelling.

Totstandkoming van de testopstelling 2m

Als intelligente jongen koos ik voor de Raspberry-PI 2, een uit de kluiten gewassen Linux computer die voor dit doel heel geschikt is.

De gebruikte modem is de TNC-PI 2, een KISS modem die met een minimum aan hardware (Keep It Simple and Stupid) de digitale informatie om zet naar toontjes die via de radio kunnen verstuurd worden. De modem is opgebouwd op een printplaatje dat even groot is als de Rasp-PI en dat gewoon op de uitbreidingsconnector van het processorbord kan geprikt worden.

Een netwerkkabel aansluiten, een USB voeding aansluiten en een tranciever en weg zijn wij.

Voor het configureren en programmeren is er een toetsenbord, een muis en een beeldscherm nodig maar eens alles draait kan je die achterwege laten. Het station verbruikt zo een fractie van een oplossing met een heuse PC en is bovendien heel wat kleiner.

De besturing van de modem gebeurt met een 8-bit PIC en de modem zelf gebruikt een MX614P, verder nog een op-amp, een stabilisatie en enkele weerstanden en condensatoren, meer is er niet nodig. Bij een KISS modem wordt een groot deel van de protocol opbouw gedaan door de Rasp-PI.

Eens alles verbonden en geconfigureerd, volstaat het om de USB voeding aan te zetten en het geheel start op, verbindt met het packet netwerk en meld zich aan bij ieder die het wil horen.

Als APRS software koos ik voor het Linux pakket Xastir dat behalve het verwerken van de pakettjes tevens een mooi beeld geeft van wie waar gehoord is in het land.

Je kan je eigen station beschrijving en positie configureren, dit wordt om de in te stellen tijd uitgezonden (op internet en/of via de radio) zodat iedereen weet dat je live bent. Ieder pakket dat de software ontvangt wordt op het internet naar een server gestuurd die dan de verdere verwerking voor zijn rekening neemt. Het is zelfs mogelijk een weerstation aan t koppelen zodat je uw lokale waarnemingen kan delen met de gemeenschap.

Er zijn heel wat logging mogelijkheden en je kan alle signalen monitoren in een apart venstertje. Hier zie je de pakketjes die ontvangen worden via de radio en de eigen baken uitzending, dit geeft je een vlug idee van de goede werking.

Als je gaat kijken op http://aprs.fi kan je bovendien zien wie er via jouw station op het internet gezet is.

Momenteel wordt een Yaesu FT-60 gebruikt voor de radio, afgestemd op 144.800, de Europese APRS frequentie.

Eens alle goed loopt, en de vergunning binnen is, wordt het station definitief gemonteerd met een krachtigere zender zodat het bereik van het radio gedeelte in overeenstemming is met de ontvangen regio.


سُوۡرَةُ حٰمٓ السجدة / فُصّلَت
ثُمَّ اسْتَوَىٰ إِلَى السَّمَاءِ وَهِيَ دُخَانٌ فَقَالَ لَهَا وَلِلْأَرْضِ ائْتِيَا طَوْعًا أَوْ كَرْهًا قَالَتَا أَتَيْنَا طَائِعِينَ ﴿١١
فَقَضَاهُنَّ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ فِي يَوْمَيْنِ وَأَوْحَىٰ فِي كُلِّ سَمَاءٍ أَمْرَهَا ۚ وَزَيَّنَّا السَّمَاءَ الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَحِفْظًا ۚ ذَٰلِكَ تَقْدِيرُ الْعَزِيزِ الْعَلِيمِ ﴿١٢


Surah Fussilat: Thereafter turned He to the heaven and it was as smoke, and said Unto it and Unto the earth: come ye twain, willingly or loth. They said: we come willingly. (11) Then He decreed them as seven heavens in two days, and revealed Unto each heaven the command thereof; and We bedecked the nether heaven with lamps and placed therein a guard. That is the ordinance of the Mighty, the Knower. (12)

De hemelen en aarde (waren) een samenhangende massa. Wij hebben ze toen van elkaar gescheiden… Wij hebben de hemel tot een beschermend dak gemaakt … en de dag en de nacht, de zon en de maan geschapen. (Koran 41 11:12)


Copyright (c) 2000-2020 - Jean Paul Mertens - ON7AMI - formal ON1AMI - Grote Steenweg 86 - 9840 Zevergem - Belgium - Europe